Donate button

tiistai 9. marraskuuta 2021

Valtionvelasta

Sanna Marinin boomerkohun lisäksi Suomessa puhuttaa valtionvelka joka tällä hetkellä kytkeytyy Marinin ehdotukseen kehysmenettelyn muuttamiseksi joka tarkoittaa yksinkertaisuudessaan valtion mahdollisuutta ottaa lisää velkaa ilmeisesti niin ettei tarvitsisi pysyä niin sanotussa menokehyksessä.

On toki oleellista kysyä kuinka paljon valtio voi velkaantua. Jos rahoitusmaailma ei luota valtion velanmaksukykyyn se voi nostaa korkoja, tällöin valtion on entistäkin vaikeampi selvitä velkataakastaan. Euroalueella laina on tällä hetkellä lähes ilmaista koska valtioiden velanmaksukykyyn luotetaan. EU:n elpymisväline jakoi jäsenvaltioille lainoja 360 miljardilla eurolla tueksi Korona-ajasta koituville taloudellisille tappioille. Keskuspankkien laittaessa lisää rahaa liikkeelle on pelkona inflaatio eli rahan-arvon lasku ja sitä on nyt käsittääkseni jonkun verran huomattavissa.

Suomessa käydään ikuista keskustelua valtionvelasta, voiko sitä ottaa ja miten paljon. Vasemmistopuolueet ovat suopeampia velanotolle jolla voitaisiin taata hyvinvointipalveluja kansalaisille kun taas oikeistopuolueet pelkäävät minkälaisen velan jätämme meidän lapsillemme, eli vastustavat liiallista velanottoa.

Itse en oikein tiedä mitä ajatelen, toisaalta jos velkaa otetaan niin sitä kannattaisi sijoittaa pitkän tähtäimen hyvinvointiin kuten terveydenhuolto, koulutus, mielenterveyshoito, liikuntamahdollisuudet ja vaikkapa taide. Mutta ymmärrän myös ettei kukaan halua korkeaa inflaatiota. Jos mietitään velkaa sekä talouden kestävyyttä ja hyvinvointia joka koskee kaikkia elollista tällä pallolla niin eräs henkilö kiteytti asian hyvin sanomalla että kun ihmiset kerta ovat tämän talousjärjestelmän rakentaneet niin ihmiset pystyvät myös muuttamaan sitä niin että jokainen ihminen pääsee kehitykseen ja hyvinvoinnin kasvuun mukaan niin ettemme kohtele luontoa ja eläimiä kuin roskaa.

-Joona, Bunkkericast



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti