Donate button

lauantai 29. helmikuuta 2020

Valta turmelee myös vasemmalta



Kidnapattuja lapsia, huumebisneksessä mukana oleva valtion armeija, maailman vaarallisin kaupunki Caracas, murhattuja presidentin hallinnon vastustajia, epäinhimmillisissä oloissa pidettyjä virkamiehiä ja diplomaateja jotka ovat asettuneet presidenttiä vastaan sekä rikollisjengien hallitsemia vankiloita. Ihmisiä kidnapataan vain tunneiksi ja heistä vaaditaan muutama tuhat dollaria koska omaisilla ei ole enempää rahaa lunnaisiin, pankkivirkailijat kertovat rikollisille yksittäisten kansalaisten pankkisaldoja joita nämä vaativat ihmisiltä joiden lapsia he ovat kidnapanneet. Ihmiset kuljettavat valtavia setelikasoja repussaan käydessään kaupassa, koska rahan arvo on romahtanut.


Vuoden 2019 alussa maan uudeksi lailliseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaido, ja itsevaltaisin ottein maata hallinneiden Hugo Chavezin ja Nicolas Maduron Chavetistien jäljet ovat tuoneet Venezuelan maailman medioissa seuratuksi aiheeksi. Eikä ihme sillä maassa tuntuu olevan kasvussa ainoastaan inflaatio, rikollisuus ja köyhyys. Seuraavassa lainaus Mikko Pyhälän kirjasta Kun yö saapuu Venezuelaan: ''Venezuelan väkivalta observatorion (OVV) mukaan ennen Chavezia Venezuelassa tapettiin vuodessa 10 henkeä 100.000 asukasta kohden. Vuonna 2002 luku oli 62 ja vuonna 2016 jo 91.8. Tuolloin Caracas nousi maailman väkivaltaisimmaksi kaupungiksi ja seitsemän muun väkivaltaisimman joukossa oli kaksi muuta Venezuelan kaupunkia, Maturin ja Valencia. Vuonna 2018 suhdeluku oli laskenut tasolle 81.4/100.000. Luku oli laskenut koska rikollisilla ei ollut rahaa luoteihin eikä mitään ryöstettävää.''



Arvotonta rahaa kadulla

Image result for venezuela money in the streets



Muutos on tapahtunut 2000-luvun taitteessa kun Chavezista tuli maan autoritäärinen presidentti. Hän uudisti oikeuslaitoksen käytäntöjä antaen tuomareille ja syyttäjille vain väliaikaisia nimityksiä, jotta Chavez pystyi painostamaan heitä omien etujensa mukaisiin päätöksiin. Huumekauppaa tutkiva InSight crime järjestö julkaisi 2018 pitkän raportin, jossa on selvitys valtionjohdon ja sotilasjohdon osallisuudesta huumekauppaan. Chavez erotti vuonna 2007 silloisen puolustusministerinsä Raul Baduelin. Chavezin mukaan ''epäselvyyksien vuoksi'', Baduel oli vastustanut Chavezin uudistuksia ja Baduelin mielestä oli selvästi näyttöä sotilastiedustelupäällikkö Henry De Jesus Rangel Silvan yhteyksistä kokaiinin salakuljetukseen ja hän suositteli asian tutkimista. Baduel pidätettiin ja vietiin Ramo Verden vankilaan 2.4.2009. Hänet tuomittiin korruptiosta, joka oli muun maailman mielestä tekosyy vangita hänet. Baduel pääsi kotiarestiin 2016 mutta tuomittiin uudelleen maanpetturuudesta josta rangaistus oli 25 vuotta. Myös Baduelin poika opiskelijajohtaja Raul Emilio vangittiin. Tälläkin hetkellä isää ja poikaa pidetään maanalaisessa La Tumba (suom. Hauta) vankilassa eristettyinä epäinhimmillisissä oloissa.



Murhien määrä on Venezuelassa laskenut koska ihmisillä ei ole varaa ostaa välineitä, kuten puukkoja tai aseita.

Image result for venezuela crime rate


Kaikki tämä on kuitenkin vain pieni pintaraapaisu siitä todellisuudesta jossa Venezuelassa eletään ja nämä toimintatavat kuuluu autoritääristen hallitsijoiden keinovalikoimaan ympäri maailman. Nuorempana ajattelin vasemmistolaisen presidentin olevan varmasti kansalleen parempi johtaja kuin oikeistolainen; Luomalla kansalleen lisää hyvinvointia, vähentävän köyhyyttä ja niin edespäin. Olin väärässä, ainakin osittain. En tiedä tunteeko historia enemmän oikeistolaisia vai vasemmistolaisia hirmuhallitsijoita mutta se selvästi turmelee ihmistä kummastakin suunnasta, sen Venezuela minullekkin opetti.



Inflaatio Maduron kaudella

Image result for venezuela rate


Vastustakaamme siis Autokratiaa ja puoltakaamme Demokratiaa sekä sen eri muotoja. Kunnioittakaamme muita ihmisiä mutta elkäämme usko sokeasti oman edun tavoittelijoihin. Perehtykäämme historiaan, koska se auttaa ymmärtämään nykyhetkeä. Elkäämme valitko helppoa ja yksinkertaista totuutta, koska totuus harvoin on sitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti